Gemeentehuis Panningen innovatief hoogstandje

  Menno Brouwer
  • iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Menno Brouwer 469 dagen geleden

  In 2016 kreeg Panningen de titel van het meest energieopwekkende gemeentehuis van Nederland. Deskundigen noemen het gemeentehuis van het limburgse stadje bijzonder en vooruitstrevend. Vooral de ijsverwarming is bijzonder.

  IJsverwarming geeft en onttrekt geen warmte aan de aarde. Dit in tegenstelling tot de gangbare WKO-installaties. Het gemeentehuis renoveerde in mei 2015. IJsverwarming was toen nog onbekend in Nederland. De techniek komt uit Duitsland en is verder verfijnd. IJsverwarming is nog duurzamer dan warmtekoudeopslag. Ook de exploitatiekosten zijn veel lager.

  IJsklomp verwarmt en koelt

  De ijsverwarming werkt op een tegenovergestelde manier als een ijskast, legt Jan Plompen uit. Hij is projectleider bij de Gemeente Peel en Maas. In de kelder van het gemeentehuis staat een warmtepomp. En onder het parkeerterrein naast het gemeentehuis een bak met 500 kuub water. Het waterreservoir bevriest. De energie die vrijkomt uit het water, verwarmt het gebouw.

  Als in de zomer de ijsklomp ontdooit, komt er genoeg koude vrij om het gemeentehuis te koelen. De warmtepomp werkt op de elektriciteit van zonnecellen op het dak. "Als de techniek verder wordt verfijnd, kan het qua gebruikskosten concurreren met de traditionele manier van verwarmen en koelen."

  Optimale isolatie

  Alles in het gerenoveerde gebouw ademt duurzaamheid. Denk aan flexibel gebruik van multifunctionele ruimtes. Maar ook constante monitoring en sturing op temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-gehalte. Plompen: "Onze insteek was de Trias energetica. De driestappenstrategie van de TU Delft. Dit betekent dat we eerst zochten naar een zo compact mogelijke vorm en de beste bouwtechnieken om de meest optimale isolatie te bereiken." Ook hangt overal led-verlichting in het gemeentehuis.

  Meest energieopwekkende gemeentehuis

  Deskundigen van online platform De Nieuwe Draai noemden het gerenoveerde gemeentehuis ‘bijzonder en vooruitstrevend’. Ze verkozen het tot winnaar van ‘het meest energieopwekkende gemeentehuis van Nederland in 2016’. Ook bij gebruikers en personeel scoorde het resultaat hoog: in een enquête beoordeelden ze alle facetten met een 8 of een 9. De lokale gemeenschap was intensief bij de bouw betrokken. Ook dat was bijzonder, oordeelde de jury.

  Meer informatie

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers